Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Το «ακίνδυνο» όπλο του Σαρκοζί και οι σοβαροί τραυματισμοί διαδηλωτών

Το 2002 ο Νικολά Σαρκοζί, ως υπουργός Εσωτερικών, άναψε το πράσινο φως για τη γενικευμένη χρήση του Flash-Ball στην αστυνομία. Τότε είχε δηλώσει ότι το νέο όπλο δεν είναι θανατηφόρο, είναι για να «εντυπωσιάζει». Σήμερα το Flash-Ball αριθμεί ήδη τουλάχιστον 6 περιπτώσεις σοβαρού τραυματισμού.

Η τελευταία περίπτωση στο Μοντρέιγ, όπου η αστυνομία πυροβόλησε διαδηλωτές, απρόκλητα, κατά τους μάρτυρες, με αποτέλεσμα ένας άνδρας 34 ετών να χάσει το μάτι του. Το 2005, ένας νεαρός 14 ετών επίσης έχασε το μάτι του. Το ίδιο έγινε και το 2006, στο Κλισί-σου- Μπουά, με νεαρό 16 ετών. Το Νοέμβριο του 2007 στη Νάντη, σε φοιτητική διαδήλωση, τραυματίστηκε άλλος ένας νεαρός, 17 ετών. Τον ίδιο χρόνο νωρίτερα, είχαν τραυματιστεί σε διαδηλώσεις ακόμα δύο άνθρωποι. 

Το Flash-Ball είναι ένα όπλο που χρησιμοποιεί ελαστικές σφαίρες (καουτσούκ) και έχει δύο κάννες, ώστε ανάλογα με την ανάγκη που έχει ο χρήστης να το γεμίζει με διαφορετικά πυρομαχικά. Οι οδηγίες του είναι σαφείς. Πρέπει να χρησιμοποιείται σε απόσταση άνω των επτά μέτρων και ποτέ δεν πρέπει να σημαδεύει ο χρήστης το κεφάλι. Έχει την ίδια ισχύ με ένα 38άρι Σπέσιαλ περίστροφο. Αλλά αυτό το όπλο «δεν σκοτώνει», όπως λέει το εγχειρίδιο. Στη Γαλλία, όμως, «ακρωτηριάζει ζωές», όπως έχει δείξει μέχρι τώρα η χρήση του. Και η Γαλλία δεν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει επιτρέψει τη χρήση του όπλου από τις δυνάμεις ασφαλείας. 

Η χρήση του όπλου αυτού έχει ανοίξει τεράστιες συζητήσεις για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Είναι σαφές ότι οι Γάλλοι αστυνομικοί έβγαλαν τα μάτια των νεαρών, γιατί σημάδεψαν στο κεφάλι, αδιαφορώντας για τις «οδηγίες του εγχειρίδιου» και όχι μόνο. 

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: