Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Κολέγια όπως... ΑΕΙ


Προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο, καταργείται ουσιαστικά η απαγόρευση λειτουργίας ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα, λόγω του ότι αναγνωρίζονται οι τίτλοι σπουδών από κολέγια, τα οποία βρίσκονται σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια, αποκαλύπτει η εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής".


Με την προσαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/2005, στο εθνικό δίκαιο, αναθεωρείται στην ουσία το άρθρο 16 του Συντάγματος.


Το ΠΔ συζητήθηκε στην τελευταία συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Άρη Σπηλιωτόπουλου, με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.


Με αυτές τις εξελίξεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξουν στο άμεσο μέλλον 37 δημόσια ΑΕΙ και 38 ιδιωτικά, αν ληφθή υπόψην η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να "ανωτατοποιήσει" 15 ΤΕΙ και να δώσει και άδεια λειτουργίας σε 38 κολέγια.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε άρθρα του ΠΔ, αναφέρεται ότι αναγνωρίζονται τίτλοι σπουδών που αποκτήθηκαν μερικώς στην Eλλάδα και μερικώς σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως και πτυχία τριετούς διάρκειας που αποκτήθηκαν από πανεπιστήμια του εξωτερικού, σε συνεργασία με τα κολέγια, αναγνωρίζονται νέα αλλά και παλαιά πτυχία, ακόμη και αυτά των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ και της πρώην EΣΣΔ. 


Αναφέρονται επίσης οι τρόποι αναγνώρισης των πτυχίων αυτών, η δημιουργία του ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Aναγνωρίσεως Eπαγγελματικών Προσόντων), το οποίο θα έχει την απόλυτη εξουσία στην αναγνώριση των τίτλων σπουδών.


Ευρείες ανακατατάξεις



Οι ρυθμίσεις αυτές είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν μεγάλες ανακατατάξεις στο εκπαιδευτικό και εργασιακό σκηνικό της χώρας μας, αφού θα πρέπει να αναγνωριστούν επαγγελματικά δικαιώματα και τίτλοι σπουδών 25.000 αποφοίτων Eυρωπαϊκών Πανεπιστημίων από ελληνικά κολέγια.


Παράλληλα, αναγνωρίζονται και όλα τα πτυχία που αποκτήθηκαν στη δεκαετία του 1990 και μετά, από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και από χώρες της πρώην EΣΣΔ. Xιλιάδες πτυχία κυρίως ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων θα αναγνωριστούν.


Αντιδρούν οι πρυτάνεις 


Εκτάκτως συνεδρίασαν την περασμένη εβδομάδα οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, οι οποίοι αντιδρούν σε διατάξεις του νομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος και αφορά στη ρύθμιση θεμάτων του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.


Οι πρυτάνεις, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους στο τέλος της συνεδρίασης, ζητούν από τον υπουργό να δώσει χρόνο ώστε να γίνει συζήτηση για όλα τα θέματα που τίθενται με το σχέδιο νόμου και να κατατεθεί το νομοσχέδιο, όχι στο θερινό τμήμα της Βουλής, αλλά στην ολομέλεια από το φθινόπωρο.


Σε σύσκεψη των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών, που έγινε το πριν από τη συνεδρίαση των πρυτάνεων, επισημάνθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι "εάν τα πανεπιστήμια ταυτιστούν με τα ΤΕΙ, τότε αμέσως θα δημιουργηθεί ένα κενό στην τεχνολογική εκπαίδευση, το οποίο θα κληθεί η ίδια η Πολιτεία να καλύψει με τη δημιουργία νέων ΤΕΙ, εκτός αν ο στόχος είναι η κάλυψη του εν λόγω κενού από επερχόμενα ιδιωτικά μορφώματα.


Η θεσμοθέτηση της δυνατότητας συνεργασίας αποκλειστικά μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, με τα εμβαλωματικά μέτρα που υιοθετεί, καθιστά διάτρητα τα διπλώματα των Πολυτεχνείων πενταετών σπουδών , που δεν μπορούν να ισοτιμηθούν με τα πτυχία ΤΕΙ διάρκειας τριάμισι ετών.


Η επικίνδυνη αυτή για το επίπεδο της Ανώτατης Παιδείας, ρύθμιση ολοκληρώνεται με το άρθρο 18 που θεσμοθετεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων νεοϊδρυόμενων τμημάτων ΤΕΙ με το προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης του τμήματος, ενώ τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των ήδη υφισταμένων τμημάτων, ρυθμίζεται με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδει το υπουργείο Παιδείας με μονομερή εισήγηση από το Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης".


Το Τεχνικό Επιμελητήριο με ανακοίνωσή του υιοθετεί όσα ανακοίνωσαν οι Πολυτεχνικές Σχολές και επισημαίνει ότι θα συντονίσουν από κοινού τις ενέργειες τους, "ώστε να αποτρέψουν την προσβολή του δημοσίου συμφέροντος και της ανώτατης δημόσιας παιδείας" .

ΠΗΓΗ: Έθνος της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια: