Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

Ταξική και η απονομή δικαιοσύνης;


Επικαλούμενος λόγους υγείας, αποφυλακίστηκε πρόσφατα ο πρώην δικαστής - πρωταγωνιστής της υπόθεσης του παραδικαστικού κυκλώματος - Ευάγγελος Καλούσης. Xρήστης του tvxs.gr αξιοποίησε την είδηση για να αναδείξει σειρά από ανάλογες αποφυλακίσεις που, με αιτία ή πρόσχημα λόγους υγείας, προκαλούν ερωτήματα ως προς την πραγματική απονομή δικαίου. 

Συνήθως, αυτές σχετίζονται με διαβόητες υποθέσεις σκανδάλων, στις οποίες εμπλέκονται κύκλοι των κεντρικών πυλώνων εξουσίας. Τον Ιούλιο του 2008, ο πρώην δικαστής, κ. Καλούσης, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 26 ετών και 2 μηνών για το ρόλο του στο παραδικαστικό κύκλωμα. 

Η ποινή αφορούσε στα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της απόπειρας εκβίασης, παράβασης καθήκοντος, κατάχρησης εξουσίας και ηθικής αυτουργίας σε αυτήν και αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης. Ο κ. Καλούσης υποστήριξε ότι εδώ και αρκετούς μήνες έχει προσβληθεί από καρκίνο στο δεξί μάτι και ήδη έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. 

Όπως ισχυρίστηκε, λόγω των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές του Κορυδαλλού, ο καρκίνος έκανε μετάσταση. Για την τεκμηρίωση του αιτήματός του προσκόμισε στο δικαστήριο ιατρική γνωμάτευση που επιβεβαιώνει ότι η κατάσταση της υγείας του είναι επιβαρημένη και η ασθένεια βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Ο εισαγγελέας εξέφρασε αντίθετη γνώμη και ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα, υπό το πρίσμα ότι μια απλή γνωμάτευση από παθολόγο δεν αρκεί προκειμένου να πειστεί το δικαστήριο. Ωστόσο, με ψήφους τριών έναντι δύο, η αίτηση αναστολής έγινε δεκτή από το Πενταμελές Εφετείο. 

Ο κ. Καλούσης δεν ήταν ο μόνος που λογοδότησε για την παραδικαστική δράση του αλλά στη συνέχεια αποφυλακίστηκε. H κατηγορούμενη, πρώην ανακρίτρια, Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, αποφυλακίστηκε επίσης, επικαλούμενη λόγους υγείας. 

Με το ίδιο αιτιολογικό άφησε πίσω του τη φυλακή και ο δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη, Γιώργος Νικολακόπουλος. Είχε προφυλακιστεί πριν από περίπου ένα χρόνο για εμπλοκή στην ίδια υπόθεση, καθώς φέρεται να είχε συστήσει συμμορία με το συνάδελφό του, Σάκη Κεχαγιόγλου και τον πρώην δικαστή Ευάγγελο Καλούση. 

Χωρίς να τίθεται ζήτημα υγείας, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, αποφυλακίστηκε και ο πρώην αρχιμανδρίτης, Ιάκωβος Γιοσάκης. Έγινε δεκτή η αίτηση αποφυλάκισής του, επιβάλλοντας τους περιοριστικούς όρους της χρηματικής εγγύησης των 30.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα. 

Σε λόγους υγείας βασίστηκε και η αποφυλάκιση του πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου, Αιμίλιου Μεταξόπουλου, το Μάρτιο του 2008. Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών έκανε δεκτό (με 3 προς 2) το αίτημα που υπέβαλε ο καταδικασμένος - σε 25ετή κάθειρξη - για την υπόθεση υπεξαίρεσης περίπου 2 δις δραχμών από το Πάντειο, την περίοδο μεταξύ 1992 και 1998. Ως μάρτυρες κατέθεσαν στο δικαστήριο ο αδελφός του, Κρίτων, οι καθηγητές Ψυχιατρικής, Φ.Τσαλίκογλου και Κ. Μαυρίδης, καθώς και γιατρός από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο. Έκαναν λόγο για σοβαρότατο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο πρώην πρύτανης, το οποίο είχε παρουσιάσει επιδείνωση και έχρηζε μεταμόσχευσης ήπατος. Η κράτηση του κ. Μεταξόπουλου αντικαταστάθηκε με χρηματική εγγύηση 100.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση εμφάνισης μια φορά το μήνα σε αστυνομικό τμήμα. 

Σοβαρά οικογενειακά προβλήματα, λόγω του εγκλεισμού του, επικαλέστηκε ανάμεσα σε άλλα για το αίτημα αποφυλάκισής του ο πρώην αντιπρύτανης του Πάντειου Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Γετίμης. Είχε καταδικαστεί επίσης για υπεξαίρεση χρημάτων από το ίδρυμα σε 16 χρόνια κάθειρξης. Αντ' αυτού κατέβαλε εγγύηση 50.000 ευρώ και αντιμετώπισε τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Το δικαστήριο δεν του επέβαλε τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, καθώς η ακαδημαϊκή του δραστηριότητα απαιτεί μετακινήσεις και εκτός συνόρων. 

Με διάταξη του εφέτη - ειδικού ανακριτή, ο κατηγορούμενος για την υπόθεση των ομολόγων, πρώην πρόεδρος του Ταμείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Νίκος Τσουράκης, αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 2008, για λόγους υγείας. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο κ. Τσουράκης ενεπλάκη στην αγορά ομολόγων κατά την περίοδο 2005 - 2006, η οποία προκάλεσε ζημιά ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ στο ταμείο. 

Λόγους υγείας, καθώς και λόγους οικογενειακούς και επαγγελματικούς, είχε προβάλει ο επιχειρηματίας και πρώην μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μάκης Ψωμιάδης, αιτούμενος αποφυλάκισης. Είχε οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού μετά την καταδίκη του από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας σε 12 χρόνια κάθειρξη για «πλαστογραφία μετά χρήσεως», ύστερα από μήνυση του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη. Το Πενταμελές Εφετείο έκανε δεκτή την αίτησή του για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του και διέταξε να αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους. Συγκεκριμένα, του επέβαλε καταβολή χρηματικής εγγυοδοσίας 200.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. 

Ταξική υπόθεση και η απονομή δικαιοσύνης; Ισχύουν τα ίδια μέτρα και σταθμά και για τους λιγότερο επιφανείς ή εν πάσει περιπτώσει «δικτυωμένους» πολίτες; Ή μήπως με τις - κατ' εξαίρεση - συνοπτικές αποφυλακίσεις διασφαλίζεται καμιά φορά και η συγκάλυψη ενός σκανδάλου; Ο φίλος του TV Χωρίς Σύνορα «ανοίγει» τη συζήτηση, μιλώντας για «εμφανή καταστρατήγηση της έννοιας του δικαίου, με την εκμετάλλευση με νομικά τεχνάσματα της επιοίκειας του νόμου σε όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας». Κατά τη γνώμη του, αφαιρείται «κάθε έννοια απονομής δικαιοσύνης από το κράτος, με όλες τις ηθικές συνέπειες που αυτό έχει στην κοινωνία».

ΠΗΓΗ: TVXS.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: